Dragii nostri miri care sunteti in mari pregatiri pentru nunta voastra, nu mai este un secret ca traim intr-o epoca a globalizarii, ca mancam sushi in Romania sau ascultam muzica country chiar de suntem din China. De ce nu ati imprumuta obiceiuri straine si pentru nunta voastra?
Stim ca asteptati dansul mirilor cu multe emotii si foarte mare nerabdare, ca va pregatiti intens pentru el, luand cursuri de dans pentru nunta si sperand ca totul sa iasa bine. Fie ca pregatiti traditionalul vals al mirilor sau va doriti ceva mai disco si rapid, dansul mirilor este mereu motiv de mare emotie si chiar nopti nedormite inainte de marele eveniment.
Pentru a va detensiona putin de tot acest stres ce vine odata cu dansul mirilor, ne-am gandit sa va spunem ce se intampla la o nunta din China in ceea ce priveste dansul si ce tipuri si stiluri de dans gasim pe continentul asiatic din acest punct de vedere.
De cele mai multe ori, nuntile chinezesti sunt pline de traditii si de cele mai elaborate traditii. Un astfel de exemplu se refera la un schimb de bijuterii din aur intre mireasa si soacra in cadrul unui ritual aproape sacralizat. Acesta si alte obiceruri de soiul acesta au rolul de a aduce mult noroc si toate cele bune mirilor pentru ca acestia sa isi poata construi in viitor o viata prospera impreuna.
Procesiunea mirelui
Primul obicei prezentat se refera la procesiunea mirelui. In fapt, asa se si numeste. Acest obicei are loc cu ajutorul cavalerilor de onoare si cu ajutorului unui baiat tanar care va reprezenta viitorii copii ai celor doi insuratei. Totul se desfasoara imediat ce mirele chinez este gata sa-si cucereasca viitoarea sotie. In cadrul acestui obicei, domnisoarele de onoare o tin teoretic ostatica pe mireasa, in timp ce mirele va trebui sa demonstreze ca o merita si sa treaca prin tot soiul de teste. Testele respective pot varia de la a canta tot soiul de cantecele stupide sau a dansa, dupa dorintele si vointa domnisoarelor.
Apoi, o alta traditie foarte interesanta se refera la momentul drumului inspre ceremonia de nunta in cadrul careia mirii sunt insotiti de o femeie casatorita si fericita cu copii sanatosi, tot in ideea de a le purta noroc si de a le aduce si proaspetilor insuratei o fericire asemanatoare. Pentru a proteja mireasa, aceasta poarta o umbrela rosie, in timp ce rudele arunca asupra cuplului cu fasole si orez pentru a binecuvanta uniunea.
Choy Cheng
Dansul leului chinezesc sau Choy Chemg (cum mai este numit) are loc in cadrul receptiei ca o binecuvantare pentru tinerii casatoriti. Toate cadourile in timpul acestui dans au o insemnatate simbolica inspre putere si fertilitate, calitati foarte importante pentru o casnicie. Cum leul insusi reprezinta intelepciune si noroc, are si puterea de a alunga spiritele care distrug fericirea.