
Din nefericire, la noi in tara, dansul si cursurile de dans nici macar nu fac parte dintr-un program curicular optional pe care elevii de gimnaziu si liceu sa il poata alege. Iar noi, ca parinti, nefiind foarte informati in domeniu respectiv si nestiind realele beneficii ale dansului, ne complacem in aceasta situatie.
Insa, dragi parinti, trebuie sa va informati. Dati un search pe Google si totul se rezolva. Cand veti vedea cu propriii ochi studii majore conduse in acest domeniu al dansului, veti alege chiar dumneavoastra sa va inscrieti copilul sau copiiii la o scoala de dans.
Beneficiile la nivel fizic aduse de dans sunt aproximativ usor de intuit. Dar noi vrem sa vorbim astazi despre avantajele cursurilor de dans la nivel mintal.
Timp de secole, manuale de dans și alte scrieri au laudat beneficiile pentru sanatate ale dansului si ale cursurilor de dans, ca exercitiu fizic. Mai recent am vazut cercetari care au adus in vizor beneficii suplimentare ale dansului pentru sanatate, cum ar fi reducerea stresului si cresterea nivelului de serotonina, cu sensul sau de bunastare. Mai mult decat atat, dansul realizat frecvent, aparent, ne face mai inteligenti. Adevarat sa fie oare?
Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare, este necesar sa vedem in ce masura cursurile de dans reprezinta un beneficiu pentru sanatatea noastra. Inscrierea la cursurile de dans poate fi eficienta din acest punct de vedere. Dansul integreaza mai multe functii cerebrale deodata – kinestezice, rationale, muzicale, si emotionale –prin cresterea in continuare a conectivitatii neuronale. Si s-au facut studii care demonstreaza acest lucru. Cel pe care noi il vom lua in considerare aici este cel efectuat la Colegiul de Medicina din New York City, Albert Einstein, finantat de catre Institutul National de Imbatranire, si publicat in New England Journal of Medicine. Metoda lor de masurare obiectiva a acuitatii mentale in imbatranire a fost de a monitoriza ratele de dementa, inclusiv a bolii Alzheimer. A fost, în schimb, o exceptie importanta: singura activitate fizica care a părut sa ofere protectie impotriva dementei a fost dansul practicat frecvent.
Cititul – 35% risc redus de dementa

cursurile de dans
Ciclism și înot – 0%
Realizarea de puzzle-uri cel puțin patru zile pe săptămână – 47%
Practicarea Golfului – 0%
Dansul frecvent – 76%. Asta a fost cea mai mare reducere a riscului pentru orice activitate studiata, cognitivasau fizica. A fost o adevărata surpriza sa aflam marile beneficii ale dansului pentru sanatatea noastră mintală.
Si atunci? Nu mai exista urma de indoiala ca trebuie sa ne inscriem copiii la o scoala de dans, pana avem o anumita autoritate asupra lor. Bineinteles, nu vorbim despre ideea de a-i obliga sa mearga. Va trebui sa gasiti niste motive pertinente si niste argumente care sa-i convinga realmente ca dansul este o idee foarte buna in vietile lor. Dar in general copiii sunt usor de convins daca ai putina diplomatie. Si la cate beneficii am vazut ca aduce dansul (nu doar la nivel fizic), suntem siguri ca merita efortul.